De eSIM is de opvolger van de welbekende plastic simkaart die je waarschijnlijk nu in je telefoon hebt. Steeds meer providers in Nederland introduceren deze in hun aanbod.

Wat is een eSIM?

eSIM staat voor ‘Embedded SIM’. Deze digitale simkaart is de opvolger van de plastic simkaart die we nu gewend zijn. Het voordeel van een eSIM is dat je geen fysieke simkaart meer nodig hebt. De embedded sim werkt hetzelfde als een traditionele simkaart, maar dan digitaal.

Hoe werkt een eSIM?

Bestel je een abonnement met eSIM, dan ontvang je een unieke QR-code in plaats van een plastic simkaart. Waar je nu gewend bent om een simkaart in je telefoon te stoppen, download je met eSIM gemakkelijk een profiel op je telefoon via die unieke QR-code. Op deze manier maakt de eSIM verbinding met het netwerk van je provider. Om een eSIM te downloaden heb je een werkende internetverbinding nodig en de laatste software-update. Bij ‘Instellingen’ kan je kiezen voor ‘Mobiel netwerk’. Als je hier kiest voor ‘Voeg mobiel abonnement toe’ kan je de QR-code scannen. Heb je een KPN of Simyo abonnement? Dan heb je geen QR-code nodig; het eSIM profiel kan je direct downloaden via de MijnKPN of Mijn Simyo app.

Mobiel.nl kan geen eSIM per mail verzenden.

Wat zijn de voordelen van een eSIM?

Gepriegel met het overzetten van een fysieke simkaart in een nieuwe telefoon is met eSIM voorbij. Een ander voordeel van eSIM is dat je hiermee twee 06-nummers op één telefoon kan gebruiken. Dit wordt dual sim genoemd. Je kan met eSIM namelijk ook nog een extra fysieke simkaart in je toestel stoppen. Het is handig om op twee nummers bereikbaar te zijn als je één telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt. Ook in het buitenland biedt dual sim extra flexibiliteit. Het kan namelijk een stuk voordeliger zijn om een lokale simkaart te kopen en deze te gebruiken om op je bestemming te bellen, sms’en en internetten. Met dual sim hoef je niet meer steeds van simkaart te wisselen.

Welke providers bieden eSIM aan?

Houd er rekening mee dat niet alle toestellen geschikt zijn voor eSIM. Controleer of je toestel hiervoor geschikt is in de toestelspecificaties van je toestel.

- Simyo
- KPN (niet leverbaar via Mobiel.nl)
- Vodafone
- Odido

Hoe bestel ik een eSIM?

Als je bij Mobiel.nl bestelt, krijg je de optie voor een eSIM alleen te zien bij ondersteunde toestellen en/of providers die eSIM aanbieden. In het bestelformulier krijg je de optie om te kiezen voor de digitale simkaart. Je kan natuurlijk ook voor een traditionele, fysieke simkaart kiezen als je dat liever wil. LET OP: als je een sim-only bestelt met eSIM, moet je beschikken over een telefoon die eSIM ondersteunt.